Skostørrelser…. en evig udfordring.

Du kender det sikkert rigtig godt: Hvilken skostørrelse skal du vælge?

Og er det dit barn, der skal have nye sko eller støvler – så kan skostørrelsen være noget af en udfordring.

Skostørrelser til børn

Børn vokser fra den dag, de kommer ud af mors mave. Børn vokser til tider rigtig meget. For det meste sker det i ryk.

Fodtøjet er noget af det vigtigste at have i orden, når det handler om børn, der vokser.

Tjek derfor dit barns fodtøj en gang hver 2. eller 3. måned, så du sikrer dig, at størrelsen stadig er rigtig.

Det er altafgørende, at dit barn har (god) plads i sit fodtøj. Hvis sko eller støvler er for små, kan det påvirke udviklingen af knoglerne i barnets fødder – en påvirkning, der i værste fald kan sætte sine spor resten af livet.

Hvor meget plads skal der være?

Hvis du skal købe børnesko, børnestøvler eller fodtøj til børn i det hele taget, kan du bruge denne tommelfingerregel: Der skal være 1-1,5 cm fra barnets storetå til kanten af fodtøjet. Det vil sige der skal være en god tommelfinger luft.

I siderne skal der gerne være ca. 8 mm, så fødderne kan bevæge sig under leg og gang. Men sørg for der ikke er for meget plads, for så sejler barnet rundt i sit fodtøj og kan have endog meget svært ved at holde det på fødderne.

For stort fodtøj kræver desuden, at barnet bruger unødigt mange kræfter til at holde fodtøjet på fødderne. Det resulterer i, at musklerne i fod og fodled kommer på overarbejde. For stort fodtøj er særligt et problem, når barnet har gummistøvler eller andet løst fodtøj på. I disse situationer er der jo ikke et snørebånd eller lignende til at holde fodtøjet fast om foden.

Hold derfor øje med, hvordan dit barn bevæger sig i sit fodtøj. Er det svært eller let for barnet at komme omkring?

Sådan tjekker du barnets skostørrelse

Den letteste måde at tjekke, om dit barns fodtøj har den rigtige størrelse og stadig passer er ved at

  • trykke på skosnuden og mærke efter, hvor langt der er fra storetå til skosnude
  • tage sålen ud af støvlen eller skoen og stille barnet på den. Barnets hæl skal flugte med den bagerste kant på sålen. Herefter kan du se, hvor meget luft der er fra storetå til kanten af sålen.

Når du køber fodtøj på nettet

De seriøse skobutikker og skoforhandlere på nettet sørger for at skrive indvendige mål under beskrivelsen af fodtøjet. De ved godt, at du som kunde, vil være sikker på at købe fodtøjet i den helt rigtige størrelse til dit barn.

Hvis du kigger efter finder du ofte også et skema eller en skabelon, du kan printe ud og tegne dit barns fod af efter. På den måde kan du se, hvilken skostørrelse du skal købe til dit barn.

Her finder du indvendige skostørrelser under hvert par fodtøj: