Vabler er væskefyldte blærer, der enten opstår på grund af gnidninger – eller hvis man får sygdom i kroppen.

Når man går i for små sko, er der stor risiko for at få vabler.

Som regel er der rødt omkring vablen. Det er naturligt og afspejler, at huden er mere end almindelig irriteret.

Men hvad stiller du op med vabler? Og hvad kan du gøre ved vablerne, når først de er kommet?

Hvad kan du gøre for at undgå vabler?

Det gode råd for at undgå vabler på fødderne er at lytte til…. fødderne!

Strammer dit fodtøj? Er skoene helt nye og stive? Skulle skoene have været et halvt nummer større? Har de en anden pasform end de sko, du normalt har på? Har du gået på “bare fødder” i skoene, dvs. haft skoene på uden strømper eller sok?

Hvis du kan svare ja til nogle af de spørgsmål, så skal du have de pågældende sko på i korte perioder til at starte med. Giv dine fødder og dine sko mulighed for at vænne sig til hinanden – og til at give lidt efter.

Hvad skal du gøre, når vablerne er kommet?

De fleste mennesker har prøvet at få vabler på fødderne. Vi kender den smerte, der kommer fra den væskefyldte boble, der altid er placeret på udsatte og strategisk udsatte steder.

Men ofte er vi i tvivl om, hvad vi skal gøre ved vablen. Vi er ikke sikre på, hvordan vi bedst behandler skaden som en vabel er.

Ved du hvad du skal gøre, når du har fået en vabel?

Gode råd til at behandle vabler

Man siger, at gode råd er dyre. Det er de ikke, når det handler om at behandle vabler. Der er de faktisk ganske simple:

Sko Mekka - tips og tricks om fødder og skoPrik kun hul på vablen, hvis den generer. Væsken i vablen beskytter faktisk det område af huden, der reagerer, fordi du f.eks. har haft en sko på som gnaver i hælen.

Sko Mekka - tips og tricks om fødder og skoHvis du vælger at prikke hul på vablen, så sørg for, at den nål du bruger er steril og spids. Vask nålen grundigt med sæbe og vand eller steriliser den over en flamme fra en tændstik. Før du går i gang med nålen, skal du sørge for at dine hænder og din fod (hvis det er der vablen sidder) også er vasket og gjort rene.

Sko Mekka - tips og tricks om fødder og skoPrik hul i hver side af vablen. Når du prikker hul i hver sin side af vablen, bliver det lettere for væsken at flyde ud af vablen.

Sko Mekka - tips og tricks om fødder og skoLad være med at fjerne det yderste lag på vablen. Dette lag beskytter den tynde hud indenunder. Fjerner du huden / skallen på en vabel, så risikerer du der går betændelse i såret og trækker desuden også helingen i langdrag.

Sko Mekka - tips og tricks om fødder og skoTjek såret de kommende dage. Hold øje med resterne af din vabel de kommende dage. De fleste vabler og rester efter dem, går over og væk efter nogle dage. Hvis der går betændelse i såret, skal du naturligvis gå til din læge og få det behandlet. Så hold med såret.

Yderligere oplysninger om vabler

Klik her og læs flere beskrivelser af de typer af vabler, der findes. Både dem, der skyldes gnidningsskader og dem, der har med anden sygdom i kroppen at gøre.